C.E. Sjöstrand:
Kullervo puhuu miekalleen, 1868
Kaupungin talvipuutarhan piha, Eläintarha

"Kysyi mieltä miekaltansa"

C. E. Sjöstrandin veistos Kullervo puhuu miekalleen sijaitsee Kaupungin puutarhan pihassa Taka-Töölössä. Aidattu alue on ollut patsaalle tarpeen, sillä nuoriso osoitti Hesperian puistossa myötätuntoaan Kullervoa kohtaan roikkumalla hänen miekkansa varassa ja vähän väliä katkomalla sen.

Sjöstrandin Kullervo on pukeutunut karhuntaljaan kuin erällä liikkuva muinaissuomalainen, uskollinen koira jalkojensa juuressa. Veistoksen Kullervo on yhdistelmä Pohjolan mytologista hahmoa ja antiikin atleettista sankaria.

Kalevalan runon mukaan Kullervo on saapunut aholle, missä hän on tietämättään turmellut oman sisarensa. Hän kysyy "mieltä miekaltansa, tokko tuon tekisi mieli syöä syyllistä lihoa, viallista verta juoa". Miekka vastaa traagisen sankarin kysymykseen, ja Kullervo Kalervon poika sysää miekkansa perän kankaaseen. Miekan kärjen hän kääntää rintaansa vasten ja syöksyy miekkaansa.

Kullervon yksinäinen itsemurha on vaikuttanut esimerkiksi J. R. R. Tolkienin Silmarillion-teokseen.

Sjöstrand oli ruotsalaissyntyinen kuvanveistäjä, jota pidetään suomalaisen kuvanveiston perustajana. Sjöstrand teki lukuisia Kalevala-aiheisia teoksia. Kullervo-veistos valmistui vuonna 1868.